Naked Cake : Jogurtovo - ovocná torta s kakaovým korpusom









Tortičku som piekla mojej babke ako darček k jej 70-tym narodeninám :) Skoro aj slzičky vyšli, keď ju uvidela :) Recept je vhodný aj pre začiatočníkov, keďže sama som začiatočník. Vyzeralo to najprv strašidelne ale je relatívne ľahké tortu urobiť, akurát treba mať troška trpezlivosti :P Všetkým veľmi chutila :)


 - Korpus pečieme deň pred plnením torty. / bude sa s ním lepšie pracovať /
 - Na túto dvojposchodovú tortu som piekla 2 veľké korpusy a 1 malý

Ingrediencie na korpus :
150 g  hladká múka
170 g kryštálový cukor
1 bal. prášok do pečiva
1 bal. vanilínový cukor
5 ks   vajcia
5 PL olej
40 g kakao
štipka soľ
- toto je množstvo na 1 veľký korpus na formu na pečenie s priemerom 26 cm
- malý korpus som piekla tak, že som si rozdelila urobené cesto na 4 časti, 3 časti som naliala do formy na pečenie s priemerom 18 cm a upiekla, nakoniec som dala piecť poslednú časť samotnú

Ingrediencie na plnku:
Zeelandia Zeesan Jogurt 500 g balenie
Zeelandia  Rosette 1L / smotana/
voda 1L

Ingrediencie na polevu:
čokoláda na varenie -  400 g
maslo / 1PL na roztopenie/

Ostatné ingrediencie:
lekvár / podľa výberu, ja som dala čučoriedkový /
ovocie / podľa výberu, ja som dala figy 2ks, hruška 1ks, zmes lesného ovocie 1 bal., čučoriedky čerstvé 1bal., jahody čerstvé 1 bal., medovka v kvetináči/




Postup prípravy - korpus

1. Pripravíme si všetky ingrediencie do misiek.

2. Na vajíčka budeme potrebovať dve misky, kde si oddelíme žĺtok od bielka. Do ďalšej dáme múku, kakao a prášok do pečiva. V ďalšej miske bude cukor a vanilínový cukor a do pohárika si nalejeme olej.

3. Do bielok pridáme soľ. Netreba sa báť soli.  Bielka vyšľaháme ručným mixérom na najvyšších otáčkach na tuhý sneh.

4. Do snehu postupne pridávame cukor s vanilínovým cukrom.

5. Následne budeme do zmesi pridávať postupne po jednom žĺtku. Je dôležité každé jedno poriadne zamiešať do zmesi a až tak pridať ďalšie.

6. Keď máme žĺtka rozmiešané pridávame po kúskoch olej. Treba ho naliať na 3x.

7. Vmiešame múku s práškom do pečiva a kakaom tiež aspoň na 3x.  Buď miešame mixérom na najnižších otáčkach alebo metličkou, kým sa zmes spojí.

8. Formu buď vystelieme papierom alebo vymastíme olejom. Nalejeme zmes. Zarovnáme a dáme piecť na 40 minút na 150 C. Rúru počas pečenia neotvárame.

9. Po 40 min. pečenia korpus vyberieme z rúry a necháme ho vychladnúť. Netreba s ním manipulovať kým je ešte horúci, aby nespľasol.

Ak ste dodržali presne tento postup a gramáž ingrediencií výsledkom by mal byť krásny kakaový nadýchaný šťavnatý vysoký korpus :)


Postup prípravy - plnka:

1. Riadime sa podľa návodu na jogurtovom Zeesane.


Postup prípravy - poleva:

1. V hrnci roztopíme maslo a pridáme nalámanú čokoládu. Stále miešame aby sa nepripálila.


Postup prípravy - vrstvenie torty:

1. Obidva veľké korpusy som prerezala na polovicu. Malý korpus z 3 dávok na 3 časti. Ten posledný čo ostal neprerezávame.

2. Vrstvíme : korpus, lekvár, ovocie, plnka. / ovocie ukladáme aspoň 1cm od okraja /

3. Nakoniec celú tortu potiahneme zvyšným Zeesanom. / snažíme sa zakryť miesta kde nám vykúka ovocie alebo lekvár, nech je tortička snehobiela /

4. Pooblievame ju čokoládou. / pekne postupne robíme ´´stekance ´´ s veľkou lyžicou, čokoláda musí byť mierne vychladená /

4. Ozdobíme ovocím a bylinkami podľa fantázie .


A takto vyzerala v reze :)



Dobrú chuť :)












Komentáre

Obľúbené príspevky