Makové palacinky s makovou plnkou







     Palacinky sú klasika, ktorú pozná každý. Dajú sa robiť doslova na milión spôsobov - zdravšie, slané, sladké.

     Hladkú múku môžeme nahradiť celozrnnou, špaldovou alebo hocakou inou. Mlieko taktiež môžeme použiť klasické kravské alebo rastlinné / ryžové, kokosové, mandľové, sójové, ovsené /. Palacinky sa dajú pripraviť na oleji, masle, alebo na zdravšej alternatíve a momentálne veľmi populárnej a to na masle Ghee. 

     Je na Vás, ktorú alternatívu si vyberiete, ja som si vybrala pre tento recept suroviny uvedené nižšie, no určite to nimi nekončí. Palacinky máme veľmi radi preto sa tu iste ešte objavia na iný spôsob, no tentoraz vyhral MAK :P Rozmýšľala som nad višňami, ale popravde nechcelo sa mi 
ísť do obchodu :D 

     A aby som nezabudla, sú robené bez vajíčka, čiže po nahradení surovín tými,ktoré som vypísala vyššie sú vhodné aj pre ľudí s intoleranciou na tieto ingrediencie. 



Ingrediencie

Cesto: 
240g                    hladká múka
1 bal.                   vanilínový cukor
4 PL                     mak
podľa potreby      mlieko
podľa potreby      olej alebo ghee
1 bal.                    prášok do pečiva


Plnka:
50g                      maslo
100ml                 mlieko
podľa potreby     mak
1 bal.                  vanilínový cukor
3PL                     práškový cukor
podľa potreby     lekvár


Na ozdobu: 
práškový cukor

- na recept stačí 1 balenie mletého maku - 200 g .



Postup prípravy

1. Do misky dáme všetky suroviny a premiešame. Mlieko postupne dolievame aby mala zmes takú poloriedku konzistenciu. Následne pridáme mletý mak a premiešame.

2. Rozohrejeme si panvicu s troškou oleja a vylejeme na ňu 1 naberačku zmesi. Opečieme z oboch strán.

3. Medzitým ako vypekáme palacinky si pripravíme plnku. Maslo spražíme v malom hrnci, pridáme mlieko, vanilínový cukor, práškový cukor a mak. Ingrediencie pridávame postupne a po každej jednej zmes premiešame aby nevznikli hrudky. Ak je zmes riedka pridámé viac práškového cukru, ak je hustá tak maslo alebo mlieko. Akonáhle plnka v hrnci začne bublať dáme ju preč zo sporáka.

4. Hotové palacinky potrieme džemom, naplníme makovou zmesou, zrolujeme a na tanieri posypeme práškovým cukrom.

Dobrú chuť :)






















Komentáre

  1. Vyzeraju prudko jedlo. Velmi pekna foto

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj sú prudko jedlé :) Ďakujem, už som si nakúpila kadejaké čačky na dekorovanie, tak to vyzerá lepšie :)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky