Mäsové guľky v jablkovo-smotanovej omáčke


Toto jedlo patrí medzi moje TOP 3 ! Pamätám si ako ho raz moja mama urobila a pozerala som na to, že čo to je ? Jablká a mäso? Vtedy pre mňa nepochopiteľná kombinácia. Asi ani nemusím vravieť, že tanier sme so sestrou vylízali - doslova  :D Od vtedy toto jedlo robím už aj doma manželovi, ktorý si tiež pochvaľuje.  Super je v tom , že keď ho navarím máme ho na 4 dni a je ideálne aj ako nedeľný obed :)

Ingrediencie

500g                    mleté mäso bravčové
500g                    mleté mäso hovädzie
2ks                      žemľa
2PL                     petržlenová vňať
4 ks                     cibuľa
5ks                      jablká
360ml                 smotana na varenie
500ml                 vývar /alebo 1 bujónová kocka rozrobená v 500ml vody/
1PL                     hladká múka
1 bal.                   cestoviny podľa výberu
50g                      maslo
podľa potreby      olej
podľa chuti          soľ, mleté čierne korenie, majoránka, mletá červená paprika,



Postup prípravy
                                                                                     
1. Žemle potrháme na malé kúsky a zalejeme vriacou vodou, nech sa trošku napijú. Po vychladnutí z nich vyžmýkame prebytočnú vodu.

2. Do misky dáme mleté mäso, vyžmýkané žemle, soľ, čierne korenie, červenú papriku a petržlenovú vňať. Zmiešame. Vytvarujeme guličky.

3. Do veľkého hrnca dáme olej a roztopíme maslo. Guličky osmažíme do zlatista tak aby sa nerozpadávali. Povyberáme ich do misky.

4. Medzitým dáme variť cestoviny.

5. Vo výpeku popražíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme na kocky nakrájané neošúpané jablká. Jablkám stačí 5 min. aby sa neskôr nerozvarili.

6. Guľky dáme do hrnca k jablkám a cibuľke a zalejeme vývarom/bujónom. Počkáme kým začne vrieť. Varíme na miernom ohni 10 minút.

7. V smotane na varenie rozmiešame hladkú múku. Kým budeme nalievať smotanu do hrnca, omáčka nesmie vrieť. Vylejeme a premiešame. Pridáme majorán. Necháme prejsť varom. A je to :)

8. Podávame s cestovinami.


Porcie - 8
Príprava - 20 min.
Tepelná úprava - 45 min.

Dobrú chuť :)











Komentáre

Obľúbené príspevky